Lungeemboli del 4 – PERC Score

Vi har i tidligere indlæg på DKAKUT være igennem Lungemeboli (LE) generelt, Wells scoren og rGeneva score. Nu kommer vi til hvordan vi kan undgå at bruge D-dimer hos patienter, som tilhører lavrisikogruppe for LE.

PERC-scoren – For lavrisiko patienter:

Denne anerkendte score kan helt overflødiggøre brugen af D-dimer, hos patienter som er i lav-risikogruppen for lungeemboli (LE). PERC-scoren kræver derfor, at du har brugt eks. Geneva- eller Wells scoren til at risiko stratificere din patient for LE. Hvis nogen af nedenstående kriterier er positive, kan du altså ikke udelukke LE, og du bør derfor fortsætte med D-dimer/CTA afhængigt af den pågældende score. PERC Scoren er præsenteret her nedenfor, og du kan med fordel gemme den som billede på din mobil eller printe den ud til kittellommen.

Hvis en patient er i lav risiko enten på Wells- eller rGeneva scoren, og PERC scoren er 0, så anbefaler man, at der ikke udføres yderligere testning for LE. Hvis der bare er et positivt kriterie, bør du gå videre med D-dimer. Husk på at det er et kriterie, at patienten er lavrisiko patient for at PERC-scoren kan anvendes. Lavrisiko patienter opfylder kriteriet om en pre-test probability ≤ 15%.

”Hos patienten som du mistænker for LE og som tilhører lavrisiko gruppen (vurderet ved Wells eller Geneva), kan du udelukke LE med stor sandsynlighed uden brug af D-dimer, såfremt patienten er PERC negative”

Det originale studie fra 2004 fandt frem til en sensitivitet på 96% og en specificitet på 27% blandt lav risiko patienter (1427 patienter i valideringsstudiet). Denne skala er udarbejdet af Jeffrey Kline, som er professor i akutmedicin og fysiologi ved Indiana University i USA. Han udviklede denne skala for dem, som står i akutmodtagelsen og tænker at LE er en differentialdiagnose, men alligevel ikke helt tror på det, og overvejer: ”skal jeg udrede for det eller ej”? Det er oftest patienter som score lav risiko ved Wells eller rGeneva hvor man overvejer D-dimer at denne score kommer i anvendelse. Evidensmæssigt har disse patienter en Pre-test propabillity på mindre end 15% for LE.

 

Læs mere:

Akutmedicineren.dk – Best of akutmedicineren 2020: Del 1 – det du ikke lærte i skolen:
https://akutmedicineren.dk/best-of-akutmedicineren-2020-del-1-det-du-ikke-laerte-i-skolen/

Akutmedicineren.dk – Best of akutmedicineren 2020: Del 2 – 10 uvurderlige modeller:
https://akutmedicineren.dk/best-of-akutmedicineren-2020-del-2-10-uvurderlige-modeller/

Akutmedicineren.dk – Best of akutmedicineren 2020: Del 3 – Den usynlige patienrisiko, Regression to the mean og overdiagnostik:
https://akutmedicineren.dk/best-of-akutmedicineren-2020-del-3-den-usynlige-patienrisiko-regression-to-the-mean-og-overdiagnostik/

Lungeemboli generelt – DKAKUT indlæg:
Larshan Perinpam, “Lungeemboli Del 1”, DKAKUT Blog, 17th Aug. 2020. Available at: https://dkakut.dk/lungeemboli-del-1/

Wells score generalt – DKAKUT indlæg:
Larshan Perinpam, Lungeemboli del 2 – Wells Score , DKAKUT Blog, 3rd Oct. 2020. Available at: “https://dkakut.dk/lungeemboli-del-2-wells-score/

rGeneva score  generalt – DKAKUT indlæg:
Larshan Perinpam, Lungeemboli Del 3 – rGeneva Score , DKAKUT Blog, 4th Nov. 2020. Available at: “https://dkakut.dk/lungeemboli-del-3-geneva-score/

Original studie om PERC-score:
Kline JA, Mitchell AM, Kabrhel C, Richman PB, Courtney DM. Clinical criteria to prevent unnecessary diagnostic testing in emergency department patients with suspected pulmonary embolism. J Thromb Haemost. 2004;2(8):1247‐1255. doi:10.1111/j.1538-7836.2004.00790.x

Valideringsstudie PERC-score:
Kline JA, Courtney DM, Kabrhel C, et al. Prospective multicenter evaluation of the pulmonary embolism rule-out criteria. J Thromb Haemost. 2008;6(5):772‐780. doi:10.1111/j.1538-7836.2008.02944.x

 

Citer denne artikel som:
“Larshan Perinpam, “Lungeemboli del 4 – PERC Score”, DKAKUT Blog, 17th Nov. 2020. Available at: https://dkakut.dk/lungeemboli-del-4-perc-score/”

Peer Reviewed af:
Ander Jørgensen MD.

Default image
Larshan Perinpam
Articles: 15

Leave a Reply