Som opfølgning på vores tidligere indlæg omkring EKG – Vedligehold og udbyg dine evner i en travl klinisk hverdag -del 1 kommer herunder en liste, med vores favoritter inden for forskellig litteratur, FOAMed og meget andet godt. Har du endnu ikke læst del 1, så gør endelig det, og bliv inspireret til, at vedligeholde og udbygge dine EKG kompetencer i hverdagen. Du finder det HER
Mængden af information om EKG ude i den store verden er enorm, så vi har delt det lidt op. I dette indlæg fokuserer vi på et par bøger, nogle podcasts og lidt twitterviden, mens vi i næste indlæg vil anmelde en række blogs og hjemmesider. God fornøjelse.
Bøger
EKG let at se, af John R. Hampton
Den danske oversættelse af The ECG made Easy, har formentlig været en del af mange nuværende lægers tidlige EKG-oplæring. Bogen er skrevet i et kortfattet og pædagogisk sprog, og fordre en udmærket systematisk gennemgang af EKG’et. Den har et fint kittelformat, vejer minimalt sammenlignet med andre bøger og kan derfor medbringes i den kliniske hverdag. Den er udkommet i en 3. og angiveligt mere klinisk orienteret 3. udgave. Vi har desværre ikke haft glæden af at sen denne, men mindes med nostalgi vores grimme lilla 2. udgave i det klassiske slidstærke format, som alle kittelbøger engang udkom i.
Med en pris på 275 kr (Munksgaards hjemmeside), ligger den inden for det rimelige prisleje.
Henvender sig til:
- Langt hen ad vejen er bogen bedst til begyndere og let øvede. Den er selvfølgelig fin som opslagsværk for alle, men når man har opnået et vist basalt niveau, bliver den videre læring noget begrænset.
Godt:
- Klart og tydeligt sprog
- Pædagogisk tilgang og udmærkede illustration
- Kittellomme-venlig størrelse
Mindre godt:
- Bliver hurtigt ret basal og har derfor en relativ kort brugstid
Klinisk elektrokardiologi, af Bjarne Sigurd, Steen Pehrson og Peter Steen Hansen
En rigtig god bog, der giver en meget grundig indføring i elektrokardiologien. Man mærker hurtigt, at bogen i høj grad er henvendt, til folk med særinteresse inden for elektrofysiologi, og på mange punkter ligger tyngden på områder, almindelige klinikkere ikke berør. Når det er sagt, så giver bogen en rigtig god og solid baggrundsviden om de elektrofysiologiske forhold, der danner grundlag for vores EKG-tolkning. Der medfølger mange nyttige referencer til klinikken, hvilket gør bogen lettere at tilgå.
Henvender sig til:
Bogen henvender sig til folk der vil nørde elektrofysiologi og EKG. Den er skrevet i et udemærket sprog og den pædagogiske opbygning er sådan set helt fin, men den enorme mængde af viden og det til tider tunge elektrofysiologiske fokus gør, at man skal have en nogenlunde viden om, hvad man gerne vil være klogere på, inden man bare læser bogen blindt fra ende til anden. Selvom gennemgangen af EKG’er er systematisk og sat op så alle i teorien bør kunne læse og lære, så anbefaler vi bogen til den lidt mere øvede.
Godt:
- Flot illustreret
- Velskrevet i et godt og forståeligt sprog
- God læring selv for øvede
Mindre godt:
- Dyr i indkøb
- Stor tyngde på mere specialiserede elektrofysiologiske undersøgelser
The ECG in Acute MI, Stephen W. Smith et al.
328 sider om AMI, hvoraf 253 er dedikeret specifikt til EKG og EKG-tolkning. Det kan lyde skræmmende, og det er det egentlig også, men Stephen W. Smith (manden bag Dr Smith’s ECGblog), og de øvrige forfattere gør det godt. Bevars, det er tungt… temmeligt tungt til tider, men det er også en mulighed for at gå i dybden med AKS på en helt ny måde. Eftersom bogen er gratis og online, er der ikke noget tabt i at give sig i kast med læsningen, og den giver virkelig en solid forståelse af de iskæmiske EKG-forandringer og indikationer for terapi.
Henvender sig til:
- Den øvede med særinteresse for kardiel iskæmi
Godt:
- En grundig indføring og gennemgang af højt fagligt niveau.
Mindre godt:
- Det kræver en oprigtig interesse eller en god portion vilje at komme igennem.
- Bogen er fra 2002, så den har efterhånden en hel del år på bagen.
Gratis link til E-bogen finder du her
Podcast
Antallet af podcasts, udelukkende omhandle EKG, er ikke så imponerende som man skulle tro (eller måske er det netop lige så begrænset, som man skulle tro). Det bunder jo nok i den kendsgerning, at EKG langt hen ad vejen har en del visuelt i sig. Vi har dog forsøgt at finde episoder fra en lang række podcasts + en enkelt fuldtids EKG-podcast herunder, så du kan lære om EKG på vej hjem i bilen. Som udgangspunkt henvender podcasts sig nok til den mere øvede del af EKG-fortolkerne. Det kræver et hvis basiskendskab til EKG at skulle lære noget, samtidig med at man skal forestille EKG-opbygningen.
Current ECG Podcast, LINK
En reel EKG-podcast, der dog også tager andre emner op og som fortsat (22/5 2020) producerer nye afsnit. Podcasten er egentlig ok. Afsnittene er dejligt korte, så man kan sagtens holde koncentrationen og emnerne er interessante. Når det er sagt, så virker det til, at forfatteren blander sine egne erfaringer og evidens sammen i visse situationer, hvilket er mindre heldigt. Men alt i alt værd at lytte med på, nok især fordi mængden brugbare EKG podcast/episoder er begrænset.
EMCrit episode 42, PhD in ECG, LINK
Stephen W. Smith interviewes af Scott Weingart. Lydkvaliteten er ikke den bedste og hele interviewet går i en del forskellige retninger, men emnerne er interessante.
Rebel Core Cast 21 – ECG In Syncope, LINK
Anand Swaminathan og Jennifer Beck-Esmay har genoplivet Core EM på en REBEL EM-platform. Udover at det vækker vidunderlige minder fra det gamle Core EM, så er det en god og koncentreret indførsel i det basale synkope EKG. Sammenspillet mellem de to er godt, og den præsenterede viden er let fordøjelig. Desværre varer afsnittet kun 10 min, men så er der jo tid til at kigge på de andre afsnit, du finder på hjemmesiden.
Rebel Cast 23 – Is ST-Segment Elevetion in Lead aVR Getting Too Much Respect, LINK
Her er en 20 minutter lang snak om noget så specifikt, som ST-elevation i aVR. Det lyder langhåret, men heldigvis har Salim Rezaie allieret sig med alle tiders Amal Mattu. Vi er igen ude i den del af EKG-træningen, der absolut mest henvender sig til folk med nørdet interesse, men til alle os der elsker Amal Mattu, så er det en fornøjelse.
Take Aurally, ECG interpretation, LINK
EN basal gennemgang af EKG gennemgang. Den bringer ikke så meget nyt, men da det ikke vrimler med EKG relaterede podcastepisoder er den taget med alligevel. Anbefal den til dine yngre kollegaer, der har brug for at grundkursus i EKG tolkning
Twitter er stort og byder på ufatteligt meget ”30 sekunders viden”, hvilket er fremragende til inspiration, men måske ikke til dybere læring. Hvordan du vælger at bruge twitter er op til dig. Twitter fungerer for de mennesker, der er vant til at bruge det, og for andre kan det virke som en sjov fisk. Denne del af opslaget derfor nok mest henvendt til de faste twitterbrugere. Vi vil ikke lave anmeldelser af twitterbrugere her, men blot nævne et par stykker, der med stor regelmæssighed lægger EKG-relaterede tweets ud. Så kan du jo følge dem, hvis du bliver nysgerrig.
- @ECGfan
- @ECG_master
- @ECGQuizzes
- @SmithECGBlog
[wpdiscuz-feedback id=”fbhfkukh9l” question=”Please leave a feedback on this” opened=”1″]Ovenstående baserer sig alene på vores erfaring, men vi hører meget gerne fra dig, hvis du kender andre medier eller lignende, som bør stå på listen [/wpdiscuz-feedback].
Næste gang som er del 3, som er det sidste indlæg i denne serie udgiver vi listen med vores favorit hjemmesider som vi benytter til vedligeholdelse af vores EKG kundskaber.
Citer denne artikel som:
Anders Jørgensen, “EKG – Vedligehold og udbyg dine evner i en travl klinisk hverdag – Del 2”, DKAKUT Blog, 15. juni, 2020. Available at:https://dkakut.dk/ekg-vedligehold-og-udbyg-dine-evner-i-en-travl-klinisk-hverdag-del-2/
Peer Reviewed af: Larshan Perinpam MD.