Journal club – november 2019

Hjælper det egentlig at skylle?

Cool Running Water First Aid Decreases Skin Grafting Requirements in Pediatric Burns: A Cohort Study of Two Thousand Four Hundred Ninety-five Children

Griffin et al.; Annals of Emergency Medicine. Link til abstraktet findes HER

I akutafdelingen ser vi en del børn med forbrændinger. Udbredelsen er varierende, men et spørgsmål der oftest bringes i spil er: “Hvor længe skal vi skylle?” “Hjælper det at skylle?” “Hvor længe må der gå, før man skyller”? Flere af spørgsmålene adresseres i denne artikel fra Annals of Emergency medicine.

Hvorfor har vi valgt dette studie til journal club?

Studiet kigger på en relevant problemstilling, som vi med jævne mellemrum håndterer i skadestuen. Førstehjælp med køligt vand er barnelærdom for de fleste af os, og vi vil nok intuitivt foreslå netop denne behandling, hvis vi hører om et bar, der er forbrændt. Vi mener at man altid skal se sine procedurer og vaner kritisk i sømmene, så lejligheden byder sig til at kigge på så fast forankret en behandling, så griber vi den selvfølgelig.

Dette studie er relativt letlæseligt, så det egner sig godt til en JC, hvor en travl hverdag kan gøre det svært at bruge ekstra lang tid på en kompleks artikel. Desuden er det interessant at diskuterer, hvad der egentlig er et relevant outcome set fra en perifer akutafdelings side vs. et højt specialiseret brandsårscenters side. Derudover er der rig mulighed for at snakke om basale databeregninger hvis det er det man finder spændende, eller gå i dybden med, inklusionskritiererne og deres fordele og udfordringer. Kun fantasien sætter grænser, og så længe vi får en lærerig samtale igang, er detaljerne mere sekundære.

God læselyst til jer alle.

 

 

På DKAKUT ønsker vi at alle akutinteresserede læger skal have adgang til en relevant journal club. Vi vil derfor ca 10 om året lægge forslag til litteratur ud. De forslåede artikler vil altid blive gennemgået ved en “live” journal club med udgangspunkt i akutafdelingen Hospitalsenheden Vest, hvor alle læger med interesse for akutmedicin er velkomne. Info om tid og sted kan fåes, ved henvendelse til [email protected]. Man er selvfølgelig også altid velkommen til at lade sig inspirerer og tage artiklen med til sin egen lokale journal club.

 

 

Default image
Anders Jørgensen
Articles: 19

Leave a Reply