SMACC Sydney 2019 – Dag 1

Konferencen starter tideligt, så allerede kl. 8 startede åbningsceremonien. Et fint mix af lyd, lys og show på scenen, der i fin stil prikkede til vores jetlag ramte bevidsthed.

LEARNING AND CULTURE: Being patient

The John Hinds Plenary: One Unknown – Gill Hicks

Gill Hicks er en de overlevende fra bombeangrebet i London 7. Juli 2005 hendes hovedpointer fra perspektivet som patient var:

To do more than survive, do it now, live with a purpose. På trods af, at hun blev dobbelt benamputeret og havde langvarigt hjertestop, formåede hun at fortælle sin historie med humor, følelser og taknemmelighed hele vejen igennem. Et stærkt budskab fra hende som pt. om sundhedspersonalet der håndterede hende – “It is the People who do the difference” –netop dette beskriver det vigtige arbejde som vi gøre hverdag, få minutter for personalet men et liv og hele oplevelsen af forløbet i forskel for patienten! At man kan mærke der er nogen som tager sig af en og er hos dem hvor de er allermest bange, det kan gøre hele forskellen. Den velkendte traume ekspert John Hinds som var hendes behandler sagde “I Will keep holding you, and will keep being beside you until you are Safe!”.

“The power of a handhold changed my life”

Det kan godt være, at det lyder som et foredrag uden stor faglig tyngde, men det efterlod alle I salen med en klump I halsen og med en stolthed over vores fag, vi ikke ellers oplever ofte.

 

Through their eyes – Laura Rock

Et foredrag om metoder til at blive endnu bedre til at håndtere følelser i akutmodtagelsen. Introduktion til metoden GIVE, der kan bruges hver gang man står over for et andet menneske, der er følelsesmæssigt påvirket:

 

Unravelling grief and loss– Liz Crowe

Temaet for foredraget var patienternes/de pårørendes sorg og vores rolle som behandler. Man skal passe på med at dele sorg ind i ”naturlig sorg” og ”patologisk sorg”. Så længe de ikke skader sig selv eller skader andre så er det en fin måde at sørge på. Vi kan ikke guide de sørgende, eller give dem råd der tager sorgen væk, men vi kan være hos dem mens de sørger. Vi må ikke tænke at vi kan kontrollere det hele, det er okay at være ked af det, ikke hver en følelse kræver at vi skal kontrollere det, men vi kan støtte dem og det skal vi fortsat gøre. Husk det er ikke forkert eller usundt at være ked af det, der skal der være plads til! Kommer du til at gøre noget forkert sørg for at du undskylder så hurtigt som muligt, det er okay at fejle, og når du har undskyldt skal du videre.

Hold pt. hånd, læg en hånd på skulderen, det gøre mere end hvad man lige tror.

Grief is NOT a journey but an experience.

 

BEDSIDE CRITICAL CARE:

Cutting edge Cardiac arrest – Scott Weingart interviews Bob Neumar & Newar & Gavin Perkins (ilcor medlemmer (https://www.ilcor.org/home/))

En debat om nogle af årets mere diskuterede emner inden for genoplivning. Intubation kan ikke anbefales hvis man skal afbryde kompressioner under et hjertestop! Supraglottis Airway anbefales, især i low intubation succes afdelingerVasopresssor in cardiac arrest  – Der anbefales fortsat at man bruger adrenalin ved hjertestop. Vassopressin anbefales ikke.

Da panelet også omfattede forfatterne bag PARAMEDIC 2 trial, fik vi lidt kommentar med på vejen:

For hver 1000 der behandles med adrenalin vil 5 ekstra overleve med godt neurologisk outcome efter 3 måneder (Number needed to treat).

Taskforce bag Paramedic 2 trial mener at studiet overestimere de med dårligt neurologisk outcome og underestimere de med godt neurologisk outcome og derfor er muligt at adrenalin er bedre end man lige tror!

Vi ved fortsat ikke hvad den bedste dosis af adrenalin er ved hjertestop – fortsat en af de store udfordringer – men aktuelt er der flere studier i gang som netop adressere dette spørgsmål

 

Turning a Zebra into a Horse – David Carr

Beskrivelse af en case, en ung fyr, som opføre sig underligt, man tænker der er noget her som ikke er helt normalt, bliver testet for alt hvad man kan finde på, blodprøver, forskellige infektions dyrkningen, EEG, MR, lumbal punktur – ALT er normalt! Diagnosen findes nogen dage senere af en kvik neurolog – Anti-NMDA Receptor Encephalitis

Karakteristisk for tilstanden er:
 – Gennemsnitsalder = 21 år
 – 4 x ofter hos kvinder
 – Associeret med teratom
 – Virale infektions tegn (forkølelse etc.), udvikler sig til psykose med feber, efterfølgende lidt krampeagtige aktivitet, bevægelsesforstyrrelser, manglende effekt af antipsykotisk medicin.

Diagnosen stilles med lumbalpunktur med påvisning af Anti-NMDA Receptor Antistoffer. Behandlingen = Steroids + IVIG. HUSK – helt normale unge, der hurtigt bliver psykotiske – -> så har du nøgleordet for at det kunne være en encephalit. Det er mere normalt blandt unge end man tror. Første præsentation af psykose og feber, de bliver endnu være med antipsykotisk medicin (intollerans for antipsykotika i 49% af casene)! Om ca. 1-2 måneder bliver der udgivet en case series med over 100 cases blandt unge med denne oversete diagnose.

Det estimeres at 90% med denne diagnose ikke er diagnosticeret endnu! = HYPPIGT OVERSET DIAGNOSE!

“Anti-NMDA Receptor Encephalitis: you won’t make the diagnosis unless you consider it!”

 

SCIENCE AND INVOATION: SOWING THE SEED OF CREATIVITY

 The Psychology of creativity – Phil Dobson

Kreativitet er en skill som kan udvikles.

  • Reframing problems
    • Step skal være at se på hvad det handler om, hvad problemet egentlig er er før du begynder på de næste steps. Stil spørgsmålet og forstå hvad det reelle problem egentlig er.
    • Stil spørgsmål til det som du allerede ved?
    • Giv plads til at forstå det reelle problem.
  • Generating ideas
    • Døm ikke nogen af dine idéer, tænk ikke at de er dårlige eller gode, kom kun med idéer.
    • Ændr dit perspektiv.
  • Creative insights
    • Hvor mange får ikke gode ideer mens de er I bad, eller når de går ture?
    • Brug det som virker for dig, det gør at du behøver give hjernen noget fritid, giv den lov til at tænke og udfolde sig, det kræver at du stopper med at løse problemer hele tiden.
    • Er det interessant hvor mange gange der kigger på telefonen først inden de vågner fra sengen? Det er ellers tiden man anser at være meget kreativ på og man dræber denne kreativitet når vi ikke lader hjerne køre løs.

 

Panel Diskussion:  

  • Kreativitet er at holde os frisk, sørger for at vi hele tiden ser “frisk” på tingene så der bliver set på det med nye øjne.
  • Spørge os selv om, hvordan vi kan ændre det, som vi gør i dag.
  • Kreativitet er originalitet.
  • Vær positiv og sørge for du har det sjovt – grundsten til at udvikle kreativitet.
  • Sørge for at du har noget tid hvor i slapper af, her kan man finde nye idéer.
  • Man kan ikke være for travl til at være kreativ.
  • Hvis ikke man prioritere at være kreativ, udvikler man sig ikke.
  • Sørg for at du ikke har så travlt at du ikke har tid til at være kreativ.
  • Sørg for at give din hjerne ro.

Noter fra 2. dag er på vej.

Default image
Larshan Perinpam
Articles: 15

Leave a Reply